Sanja Hamelink
Image default
Onderwijs

Dit leer je tijdens een djembé workshop

Djembé op school

Iedereen kent ze wel: de bekervormige trommels uit het westen van Afrika die zich zo goed lenen om opzwepende ritmes tevoorschijn te toveren. Een djembé workshop is dan ook een super leuke activiteit om in het kader van Culturele en Kunstzinnige Vorming te organiseren op je middelbare school. Maar wat ga je in zo’n workshop precies doen en hoeveel kun je eigenlijk leren in één workshop? We vertellen je er graag meer over!

Wat is een djembé?

Een djembé is een bekervormig slaginstrument dat oorspronkelijk uit West-Afrika komt. De trommel wordt gemaakt uit één stuk hout en bespannen met geitenvel. Je bespeelt een djembé met je blote handen. Op een djembé kun je drie basistonen maken: een droge toon, een heldere toon en een bastoon. De droge speel je door op de rand van de djembé te slaan, de heldere maak je met je vingertoppen en de bas krijg je door op de juiste manier met je vlakke hand het centrum te raken. Een middelgrote djembé weegt ongeveer negen kilo, maar je hebt trommels van allerlei afmetingen en gewichten.

Zo wordt de djembé gebruikt

In West-Afrika werd de djembé van oorsprong gebruikt door verschillende dorpen om met elkaar te communiceren. Er wordt dan ook wel eens gezegd dat de naam ‘djembé’ komt van het gezegde:’anke djé, anke bé’. Door de Bambara-bevolking in Mali wordt dit vertaald als: iedereen komt samen. Inmiddels is de djembé vanwege het doordringende, betoverende geluid ook tot ver buiten Afrika populair. Het slaginstrument wordt dan ook veel gebruikt in de westerse popmuziek en in eigentijdse slagwerkcomposities.

Djembé workshop op school

Tijdens een djembé workshop op school leren de leerlingen om te beginnen over de oorsprong van de djembé. Daarna gaan ze eerst goed luisteren: welke klanken komen er uit een djembé en hoe zitten de ritmes die ze straks zelf gaan spelen eigenlijk in elkaar? Vervolgens is het tijd voor de basics van het spelen en gaan de leerlingen aan de slag met de techniek van het slaan. Zo leren ze stap voor stap om verschillende klanken te maken. Aan het einde van de workshop zijn de leerlingen in staat om een heus muziekstuk op te voeren!

https://www.kleinkunstig.nl